2017. január 13. 19:39 - madmoo

Kommentelés kezdőknek és középhaladóknak

Engedd meg, hogy bevezesselek a kulturált kommentmagatartás varázslatos világába! Ha szeretnéd csökkenteni annak a valószínűségét, hogy más embertársaid joggal feltételezzék rólad, hogy egy utolsó sutyerák vagy, érdemes betartanod a következő néhány egyszerű alapszabályt:



- Soha ne személyeskedj! Bármennyire is bicskanyitogató vagy hitvány az, ahogy a másik ember megnyilvánul, próbáld türtőztetni magad. Ha azt támadod, aki mondja ahelyett, amit mond, azzal csak a beszélgetés érvényességét pusztítod el. Egyetlen embernek sem változott még meg a világképe attól, hogy a másik libsinek, nácinak, birkának, idiótának nevezte.

- Ha valami miatt mégis képtelen vagy a fenti szabálynak eleget tenni, és mindenképpen szeretnéd megalázni a másik embert, akkor legalább törekedj arra, hogy legyen valami stílusod. Példának okáért egyáltalán nem elegáns a másik fél helyesírási hiányosságain lovagolni, sem az életkorán, vagy a profilképén. Lehet, hogy ezzel szerezhetsz magadnak néhány olcsó lájkot, de attól még ugyanaz a nívótlan senki maradsz.

- Ha még számodra is nyilvánvaló, hogy nincsenek a témával kapcsolatban érvényes meglátásaid, akkor tedd meg mindenkinek azt a hatalmas baráti gesztust, hogy csendben maradsz. Természetesen ha odaillő kérdésed van, azt tedd fel bátran, elképzelhető, hogy másokat is hasonló kérdések környékezgetnek.

- Ha úgy érzed, hogy tudomásod van valamiről, amitől az eredeti téma gazdagodhatna, vagy árnyaltabban lenne körüljárva, akkor ne fogd vissza magad. Mindenkinek szívességet tehetsz a hozzáadott értékkel, de ha teszed, akkor tedd felelősséggel! Csak olyasmit dobj be a közösbe, ami a meggyőződésed, és amiért hajlandó vagy felvállalni a (színvonalas) vitát azokkal, akik nem értenek egyet veled.

- Nem kell, hogy a tiéd legyen az utolsó szó. Sajnos gyakran futnak vakvágányra a beszélgetések. Ha látod, hogy nincs esélyed a másik embert észérvekkel meggyőzni, akkor állj ki a szélmalomharcból. Az írás nem olyan, mint a kimondott szó: nem csak arra fognak emlékezni az emberek, ami utoljára elhangzott. Ha nyolcvanötödszörre is elmondod ugyanazt, attól csak monomániás kényszerbetegnek fogsz tűnni, és eljelentékteleníted a mondanivalód értékét.

- És végül, könyörögve kérlek: ne tageld be az ismerőseidet a kommentfalon! Annyira alávaló, tapló szokás... Ha szeretnéd, hogy ők is lássák a postot, akkor vedd a fáradtságot, és nyomj rá a retkes megosztás gombra, és küldd el neki úgy, ahogy a minimális szociális érzékkel rendelkező emberek szokták. Senkit nem érdekel rajtad kívül a világon, hogy kik a barátaid.

 

Köszönöm, ha eme pár egyszerű tétel jövőbeli alkalmazásával Te is hozzájárulsz a bolygón fellelhető intelligens élet kipusztulásának késleltetéséhez!

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://madmoo.blog.hu/api/trackback/id/tr7312123721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása